Predlog novog modela

U skladu sa osnovnim načelima i kriterijumima kreiranja programa Doma omladine (inovativnost, aktuelnost, kvalitet i dostupnost mladima), a u pravcu daljeg razvoja saradnje sa vaninstitucionalnim akterima kulture, kreira se programska saradnja sa Asocijacijom NKSS u okviru prostora Magacin. Osnovna funkcija Magacina je da kroz korišćenje prostora obezbedi podršku organizacijama i pojedincima  za programe kulture i mladih grada, realizaciju događaja iz svih disciplina savremene kulture i umetnosti (izložbe, pozorišne i plesne predstave, predstave novog cirkusa, koncerti, predavanja, javne tribine i drugo). Uz to Magacin služi i za produkciju, probe, umetničke rezidencije, radionice, seminare, obuke, sastanke i slično. Resursi se koriste po principu otvorenog kalendara i javnog konkursa (u zavisnosti od tipa rada), a po unapred predviđenim uslovima korišćenja koji su detaljnije opisani u drugom delu dokumenta.

Saradnja predviđa da Dom omladine bez nadoknade obezbedi:

 1. osnovnu prostornu infrastrukturu
 2. sredstva za osnovno održavanje prostora
 3. eventualna infrastrukturalna ulaganja

Asocijacije NKSS preuzima obavezu da:

 1. obezbedi dostupnost prostora Magacina svim organizacijama i pojedincima koje deluju na području savremene umetnosti i kulture, u skladu sa dole opisanim uslovima korišćenja
 2. da se stara o prostoru
 3. administrira njegovo korišćenje i
 4. redovno izveštava Dom omladine o aktivnostima realizovanim u okviru prostora Magacin

Ovakav model saradnje Doma Omladine i Asocijacije NKSS omogućuje dugotrajnu održivost koja je rezultat uravnoteženog odnosa između obezbeđivanja prostornih resursa i nadzora s jedne strane i nezavisnog programiranja i participativnog donošenja odluka s druge.

Ključna uloga Doma omladine je da osigura podsticajno okruženje za stvaralašto vaninstitucionalnih aktera kulture i da kroz podršku u obezbeđivanju prostora i osnovnih sredstva (infrastrukturno i osnovno održavanje) obezbedi stabilno funkcionisanje Magacina i odvijanje programa. Dom omladine takođe ima ulogu javnog nadzora korišćenja gradske imovine te nadgledanja rada Magacina kao dela javne ustanove. Dom Omladine se stara o osnovnim potrebama održavanja prostornih resursa, nadgleda korišćenje resursa i sprovođenje programa u prostoru Magacin.

Asocijacija NKSS administrira i stara se o funkcionisanju prostora obezbeđujući njegovu dostupnost širokom broju organizacija kroz otvoreni kalendar i druge mehanizme. Asocijacija NKSS je zadužena i za koordinaciju programa sa organizacijama korisnicima. Asocijacija NKSS obezbeđuje da temeljno programsko upravljanje u rukama onih koji koriste resurse Magacina, odnosno onih koji realizuju programe. Produkciju programa finansiraju organizacije korisnice prostora i njihovi partneri kao i drugi zainteresovani. Na taj se način osigurava i dodatno programsko finansiranje iz različitih domaćih i stranih izvora celokupnog programa. Članstvo u Asocijaciji nije uslov za korišćenje resursa Magacina.

Advertisements

Oznake:

One response to “Predlog novog modela”

 1. IvanaV says :

  Dobra osnova za model. U slučaju Pogona se pokazala uspešnom.

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: